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Dear Ms Moffat, 

Subject: Your letter of 14 February 2005 concerning the transport of animals 

First of all apologies for the delay in replying to your letter (our ref: A 690453) in relation 

to issues concerning the transport of animals. On the basis of FVO reports on this subject, 

I can provide the following remarks in relation to your questions: 

1) Unless the journey lasts less than 12 hours, Annex Chapter II point 31 (1) of Directive 

91/628/EEC requires suitable food and water to be available for poultry other than 

day old chicks. Considering the size of the crates and stocking densities normally used 

for transporting poultry, it is not practicable for birds to receive food and water whilst 

they are in the crates; therefore, the normal commercial transport of birds is limited to 

12 hours. 

2) Occasionally, milking has been seen at markets and such arrangements must be in 

place if lactating cows are traded and the milking interval of 15 hours (Annex Chapter 

I A 7b of Directive 91/628/EEC) may otherwise be infringed. Regarding the second 

aspect of your question, time spent at a market is part of the transport time unless 

conditions have been met to allow the market/ assembly centre to be considered as a 

new place of departure. Currently Member States differ on the length of time animals 

must spend at an assembly centre before these are considered as a new place of 

departure1. Regulation (EC) No 1/20052 addresses this issue, where Article 2 (r) 

indicates that assembly centres may be considered as place of departure, if either the 

distance to the assembly centre is less than 100 km or the animals have been 

accommodated there with sufficient bedding, untied, if possible, and watered for at 

least six hours prior to the time of departure from the assembly centre. 

                                                

1
 See “Overview of a series of missions carried out in 2003 concerning Animal Welfare during transport 

and at the time of slaughter” at http://europa.eu.int/comm/food/fvo/specialreports/index_en.htm 

2 Council Regulation (EC) No 1/2005 of 22 December 2004 on the protection of animals during transport 

and related operations and amending Directive 64/432/EEC and Regulation (EC) No 1255/97, OJ L 3 of 

5.1.2005, p. 1. 

http://europa.eu.int/comm/food/fvo/specialreports/index_en.htm
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In any case, in the case of lactating cows, the time from the previous milking 

must be taken into account and the milking interval respected. 

3) Regarding the use of the so-called “belly box”, inspection teams have concluded 

that this provides inadequate protection from climatic conditions, in particular 

from the spray from the road during wet conditions (Directive 91/628/EEC 

Annex Chapter IA 2,b) and, as you point out, the exhaust fumes. 

4) There must be moveable panels for creating separate compartments in vehicles 

involved in long distance transport (Directive 91/628/EEC Annex Chapter VII 

48, 3 fifth indent). Although it is not explicitly stated that these must be in place, 

this requirement should be read together with point 2(a) of Chapter IA of the 

Annex to Directive 91/628/EEC, where partitions to protect the animals from 

motion of the means of transport shall be provided, when necessary. The 

transport of groups of animals over long distances is normally a situation when 

such partitions are necessary. In addition, point 2(a) of Chapter IA of the Annex 

requires the vehicle to be operated to avoid injury and unnecessary suffering and 

point 3(a) provides further situations where segregation is necessary. 

We would like to complement you on the training which you are providing and on the 

publication and distribution of the brochure. We would like to offer one further remark 

concerning requirements for the watering of horses, as outlined in the CD produced by 

PMAF/AA, which we understand, is also used for these training sessions. As your CD 

indicates, horses, depending on their physiological state, may require 36L daily; however, 

movable devices, such as those illustrated, hold only several litres of water. In our 

experience, there are never sufficient devices to provide adequate water to horses, which 

are tethered on board a vehicle. If, during the rest periods, one device was provided for 

each horse, then this would be a more satisfactory arrangement. Inspection teams have 

also seen permanent devices, which run along the entire length of the truck, on vehicles 

used for the long distance transport of slaughter horses and these were considered more 

appropriate to fulfil this requirement. 

I trust these remarks are helpful for your work and we wish you every success in the 

future. 

   Yours sincerely, 

Signed 

          Pp K. Elliott 

 

Carlos Alvarez Antolinez 

Head of Unit F.5 
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